OVM 10


Het Oostvoornse Meer

Het Oostvoornse Meer ontstond in de jaren zestig door de aanleg van de Brielse Maasdam en de Brielse Gatdam, die deel uitmaakten van grootschalige waterbeheersingsprojecten rondom Rotterdam. Na de afsluiting van het gebied werd er zand afgegraven uit het meer om te voorzien in de bouw van de Maasvlakte

Tijdens deze zandwinning kwamen talloze scheepswrakken bloot te liggen. De waterweg had eeuwenlang wrakken bedekt en geconserveerd, maar door de veranderingen in de waterhuishouding en het afgraven van zand raakten veel wrakken beschadigd of geheel vernietigd. Sommige zijn volledig blootgelegd, wat het gebied aantrekkelijk maakte voor sportduikers en illegale opgravingen. Een extra bedreiging voor houten wrakken is de scheepsworm Teredo navalis. Hoewel het water door de afsluiting van het meer zoeter werd, is men sinds 2007 bezig het meer opnieuw te verzilten, waardoor de scheepsworm weer actief is en houten wrakken aantast.

Het gebied was vanaf de late middeleeuwen een druk bevaren route en bevat de resten van ruim twaalf schepen uit de 16e tot 20e eeuw, waarvan de meeste dateren uit de vroege 17e eeuw. Dit is mogelijk te verklaren door de aanwezigheid van een verraderlijke zandbank, die op een kaart uit 1645 werd aangeduid als de Hondenplaat.

OVM 10

Een van de gevonden wrakken in het Oostvoornse Meer staat bekend als OVM 10, een houten schip uit de 17e eeuw. De locatie suggereert dat er mogelijk twee scheepswrakken naast elkaar liggen, maar dit is nog niet bevestigd.

Onderzoek en toestand

In 2014 werd een inspectieduik uitgevoerd bij verschillende wrakken in het meer, waaronder OVM 10. De wraklocatie bestaat uit twee afzonderlijke delen, gescheiden door een verhoging op de bodem, met een afstand van ongeveer 20 meter tussen de oostelijke en westelijke vindplaats. Tijdens de duik werden talrijke losse scheepsonderdelen waargenomen, waaronder dunne huidplanken en zware balken. De buitenzijde van de balken vertoonde schade door de scheepsworm, terwijl de binnenkant nog grotendeels intact was.

Datering

Een houtmonster dat door sportduikers werd verzameld, is gedateerd op 1596. Gecombineerd met de onderzoeksresultaten uit 2014 wordt aangenomen dat het schip uit het begin van de 17e eeuw stamt.